Birro och motsättningen mellan kristna och muslimer

I mitt facebook-flöde har Marcus Birros krönika om kristna som förföljs delats flitigt de senaste dagarna. Ofta med uppmuntrande hejarop och instämmanden. Jag har inga intentioner att säga emot att kristna förföljs, men sättet Birro gör det på lämnar mig med en obehaglig känsla och jag kan inte låta bli att undra att de av mina vänner och bekanta som delar krönikan har läst mer än rubriken.

Birro inleder med att skriva att det ”lättare att måla naglarna i regnbågsfärger och slåss för de homosexuella i Ryssland” än att kämpa för det förföljda kristna. Även om han skriver att det inte är något fel i att kämpa för homosexuellas rättigheter känns det som en onödig markering och dessutom felaktig. För de som kämpar för homosexuellas rättigheter i Ryssland är det inte lätt. För Emma Green-Tregaro var det nog betydligt svårare att protestera genom att måla naglarna än det var för Birro att skriva och publicera sin krönika.

Birro skriver om de kristnas situation att ”det är inget annat än ett muslimskt korståg mot kristna i Mellanöstern” fortsätter ”jag menar att det inte går att prata eller skriva om detta utan att också lyfta fram det faktum att det ofta är muslimer som fördriver dessa hundratals miljoner kristna.” Här väljer Birro att enbart lyfta fram en del av sanningen. Det är inte bara i ”muslimska” länder som kristna förföljs. I Kina, som inte är ett land med en muslimsk diktatur, förföljs kristna. Liksom i Ryssland som är ett ”kristet” land. Och i länder där kristna förföljs, förföljs även andra grupper. I till exempel Syrien förföljs även kurder.

Problemet med Birros krönika är mitt tycke den uppdelning han gör mellan kristna och muslimer. Konflikterna handlar mer om politik än religion men ändå vill Birro få det till ett religionskrig. Det är fel och onödigt. Genom sin krönika skriver Birro in sig i en antimuslimsk ideologi som vill framställa islam som en förtryckande religion. Muslimska minoriteter förföljs också i till exempel Burma. Det gör det tydligt att det inte handlar om kristna mot muslimer, det handlar snarare om förtryck av minoriteter och oliktänkande.

När han dessutom påstår att ingen i Sverige vågar skriva om förföljelsen av kristna på grund av att det inte är ”politiskt korrekt” är det en uppenbar osanning. Det har skrivits om förföljelsen av kristna i några av våra största dagstidningar.

Det gör mig upprörd att Birro istället för att ta denna viktiga fråga på allvar och solidarisera och hjälpa de kristna som blir förföljda i världen väljer att vända det emot en annan grupp och svartmåla dem. Människor med olika religiös bakgrund blir förföljda och det är något vi måste kämpa mot. Jag vill kämpa för kristnas rättighet att utöva sin religion. Men jag vill också kämpa för muslimers rättigheter, för som Birro säger, det som händer dem händer också mig..

Ylva Hammarström

Se även artikel i Dagen här.

18 comments

 1. Helle

  När ska vi lära oss att se igenom den logiska kullerbyttan? Ett fel plus ett fel är inte att någonting blir rätt. Det blir två fel. Det är bra att förtryck av homosexuella lyfts fram men det betyder inte att förtryck av kristna ska döljas… Jag är glad att Birro lyfte fram förtryck av kristna. Det är ingen motsättning till att lyfta fram förtryck av muslimer i Burma. Jag pratade nyss med en förtvivlad kvinna från Syrien. Hennes vänner i Syrien måste fly för att de är just kristna. Det är inte ok. Ingen ska behöva fly o riskera att dödas för sin tro.

 2. Minnasta

  Poängen med texten är inte heller att påstå att vi bör dölja förtryck av kristna. Jag tycker bara inte att det ska lyftas fram till gagn för ett antimuslimskt förtryck och det är det jag tycker att Birro gör. Och precis som jag skriver är det inte okej att kristna förföljs för sin tro.

  /Ylva

 3. ingo

  hej

  att birro sätter markören som han gör är inte så konstigt. vill du betona att romer far illa drar du inte in andra grupper utan pekar på det orimliga.

  tyvärr är kristna världens mest utsatta grupp mär det gäller förföljelsen pga tro bara bra om det får lysa fram de som stenas och avrättas i mängd är värda detta

 4. Minnasta

  ingo, det handlar inte om ATT det lyfts upp utan HUR. Och jag menar att det går att lyfta upp frågan utan att göra det till en konflikt mellan världens muslimer och kristna.

 5. Göran

  Hej!
  Jag tror inte att Birros syfte var att smutskasta alla människor som är muslimer och säga att alla de är förtryckare. Jag kan förstås ha fel, men utifrån det han skriver så tyder det inte på det. Förföljelsen av kristna som det också talas om i bibeln är här och det är bra att det lyfts fram. Att extremistiska muslimer har en del i detta förtryck är sanning.

  Som bibeln också säger så är det viktigt att vi älskar våra fiender. Att vi ber för dessa muslimska extremister och alla andra de som förföljer kristna för sin tro och att vi också ber för de kristna som förföljs (Och nu menar jag med det inte att vi inte ska be för andra som förföljs. Bara för tydlighetens skull). Vi ska besegra det onda med det goda. Hämnden besegras med nåd. Hatets brinnande bollar stoppas med förlåtelsens vatten. Så för er som tror att Birro ville förtrycka muslimer, be för honom. Gud kan förvandla människor.

 6. Gjohn-Marko Berisha

  Jag är ex muslim och vågar påstå att islam ÄR förtryckande religion! Det räcker med att läsa om dess tidiga historia från Muhammed, de rättledda kaliferna. Islam grundas i våld och sprids med våld, ända till Frankrike på 100 år. Muhammeds sista ”profetia” var: ”I was ordered to fight all men until they Say ”There is no god but Allah.’”
  Att man sedan svartmålar en broder i Herren på det här sättet och insinuera att hans motiv är dunkla är under all kritik, det är som knivhugg i ryggen på både honom och de kristna som förföljs i Mällanöstern av islam!

 7. Minnasta

  Göran, jag vet inte i vilket syfte Birro skrev sin text men i mitt tycke är det just det han gör, smutskastar alla muslimer.

  Jag älskar gärna fienden och ber för Birro, men det betyder inte att jag inte vill säga ifrån när det behövs.

  /Ylva

 8. Minnasta

  Gjohn-Marko, jag har svårt att förstå hur islam kan VARA något. Det finns en mängd inriktningar och uttolkningarna inom islam och en del av dem, särskilt om de används i syfte att tillskansa sig makt, är förtryckande. Precis som kristendomen kan användas förtryckande.
  Jag svartmålar inte Birro eller hugger honom i ryggen utan påtalar enbart vad jag tycker är felaktigt i den text han skrev. Han är fri att bemöta det och andra är fria att bilda sig en egen uppfattning.

  /Ylva

 9. Sune Skaft

  Lär dig läsa va! Birro skrev ”Om detta skrivs det lite här och lite där” och du påstår att han säger att ingen skriver. Jag tror du redan från början bestämt vad som står i artikeln och trycker på honom åsikterna.

  Han skriver också ”men få orkar, eller vill solidarisera sig med de kristna”. Precis så är det. Med andra kan man solidarisera sig, men inte med kristna. Det beror på årtionden av polemik mot kyrkan och kristendomen i vårt land.

  Fortfarande beskrivs Sverige som kristet land och kyrkan som överhet trots att det är ett halvt sekel sedan det stämde.

  Du går också i fällan att man inte får säga muslimer förföljer kristna. ”onödig polarisering”. Pyttsan! Det gäller ju inte när ryska ortodoxa förföljer protestanter. Det går bra att säga och är inte någon onödig polarisering.

  Ylva skärp dig!

 10. Oskar

  Mycket bra skrivet! Vi behöver vara vaksamma på den typen av uppdelningar där det lätt finns en bakomliggande syn på olika grupper som enbart onda eller goda.

 11. Göran

  Ylva,
  Om du inte vet hans syfte, hur kan du då mena att han smutskastar? Om hans syfte inte skulle vara att smutskasta muslimer, är det då fortfarande så att han smutskastar muslimer. Då är väl allt ett stort missförstånd? Fråga gärna Birro om vad hans syfte var. Kanske visar det sig att hans syfte inte var att smutskasta muslimer. Kanske är han inte din fiende.

  Sanningen är att muslimska extremister förföljer kristna och detta sker i mellanöstern. Jag ser inte någonstans att Birro skulle ha syftat på muslimer i allmänhet. Jag tolkar det han skrev som att han ville peka på den konflikt som faktiskt existerar.

 12. Minnasta

  Sune, han skriver också att ingen vågar skriva om denna fråga p.g.a. att det inte är ”politiskt korrekt” och det är det jag kritiserar.

  Att säga ryska ortodoxa kyrkan förföljer protestanter är det skillnad från att påstå att muslimer förföljer kristna. Ryska ortodoxa kyrkan är en statskyrka, muslimer är inte en enhetlig grupp på samma sätt.

  /Ylva

 13. Göran

  Jag ser nu att det jag skrev kan missförstås så jag skulle vilja förtydliga mig lite. Det jag menade med syfte var snarare det vi har i hjärtat. Ursprunget för våra handlingar. Om Birro inte ville smutskasta muslimer i allmänhet, eller ens har det i sitt hjärta, då kan vi heller inte rättfärdigt anklaga honom för det. För kanske är det så att Birro inte har ett förakt för människor som är muslimer i allmänhet även om vi kanske tror det. Jag ser inte att hans text som ett bevis för ett förakt för muslimer. Jag håller med om att det är viktigt hur vi uttrycker oss och det gäller oss alla. Det är viktigt att se på alla människor som Guds älskade. Då skulle vi ha mycket mer respekt för varandra, mycket mer tålamod och gå fram mycket försiktigare. Det som gör mig beklämd och sorgsen är hur Kristi kropp träter med varandra. Det leder ingenstans. Det vi behöver är Guds närhet så att vi kan se på varandra utifrån hans enorma kärlek.

  (Ef 3:4) Jag uppmanar er alltså, jag som är fånge för Herrens skull, att leva värdigt er kallelse, alltid ödmjuka och milda. Ha fördrag med varandra i tålamod och kärlek. Sträva efter att med friden som band bevara den andliga enheten: en enda kropp och en enda ande, liksom ni en gång kallades till ett och samma hopp. En är Herren, en är tron, ett är dopet, en är Gud och allas fader, han som står över allting, verkar genom allt och finns i allt.

 14. Sara Schwardt

  Låt oss tala om det som sker, skriver Birro.
  Jag kan inte se annat än att han har rätt.
  Vi har svikit här.

 15. Dessa mina minsta bröder

  Jag håller med ”Birros krönika är mitt tycke den uppdelning han gör mellan kristna och muslimer. ” Alla folk vill leva i frihet kom ihåg att det var där det var muslimer som störtade den muslimska brödraskapets president.

  Min vän i Betlehem skriver ” Jag vill leva i ett land som ger alla sina invånare lika rättigheter och där ingen lider av orättvisor och diskriminering. Jag vill leva i ett land av tolerans som ger dess invånare religionsfrihet. Varken den israeliska ockupationen eller Dhimma lagen ger detta, och så länge som rättvisa och jämlikhet inte är en verklighet på marken, är det vår uppgift som kristna att tala ut mot detta.” ur Tankar av en palestinsk kristen

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>