Statslös innebär inte rättslös! Ge Wesam uppehållstillstånd

Jag har tidigare skrivit om den hungerstrejk som Wesam El Hadad Muhamed påbörjade den 15 juli. Den delen av aktionen är avslutad men kampen fortsätter. Många har engagerat sig i fallet, inte minst lokalpolitiker från Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Läs mer och följ utvecklingen  här . Skriv också under den namninsamling som pågår till stöd för Wesam här.

Idag kommenterar Migrationsverket behandlingen av statslösa palestinier i Dagen (här) med anledning av en artikel om Wesam som publicerades i fredags (här). Här den kommentar jag lämnade i kommentatorsfältet under artikeln:

”Den som lever som statslös i Sverige i väntan på deportation eller något annat, vad det nu kan vara, har oerhört begränsade resurser. Inga möjligheter att studera, att arbeta. Lever på dagersättning på 24 kr/dan. Utan språkkunskaper, utan kunskap om hur det svenska systemet fungerar. Inte rätt till juridiskt ombud eller annan hjälp. Erfarenheten är att Migrationsverkets hjälp är obefintlig. De saknar telefon, dator, uppkoppling – begripligt med tanke på att de lever på 24 kr om dan. Hur ska de överhuvudtaget kunna kommunicera med omvärlden? Ofta flyttas de runt mellan olika förläggningar i olika delar av landet, saknar socialt umgänge och stöd. De lever under oerhörd press som ofta resulterar i depression och andra hälsoproblem.

Dessa människor, i denna hopplösa situation och med så begränsade resurser ska alltså övertyga ett helt Migrationsverk, lägga fram bevis, att de inte har någon som helst möjlighet att ta sig till annat land.

Kom igen. Det är helt absurt. Det är ovärdigt för ett land som vill värna humanitet och rätt. Sätt åtminstone, som ett första steg, upp en gräns för hur länge dessa människor ska behöva befinna sig i detta ingenmansland.”

Per Hammarström

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>