Förintelsens minnesdag och den romska invandringen, då och nu

Idag sitter jag och förbereder mig inför terminen som just har startat. Har lånat och läser tegelstenen Tusen år av invandring av Ingvar Svanberg och Mattias Tydén och framförallt kapitlet som behandlar resande och romers invandring till Sverige. Bland annat står om att romsk invandring förbjöds 1914 och inreseförbudet kom att gälla fram till 1954. Alltså även under andra världskriget, under en tid då romer var en oerhört utsatt grupp.

Boken nämner ett specifikt fall då fyrtio norska romer hade varit i Frankrike och inte tilläts komma tillbaka till Skandinavien efteråt, även svenska mynidgheter neker dem genomresa. Hela den gruppen hamnar sedan i koncentrationsläger och flera dödas i Auschwitz. Även om ett fåtal romer fick komma med rödakorsbussar till Sverige, diskriminerades de även där och man föredrog andra grupper av flyktingar än just romer. Sveriges restriktiva flyktingpolitik fick fatala konsekvenser för många människor. Ett kapitel i historien vi rimligtvis bör skämmas över.

Imorgon, den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag, vi får aldrig glömma säger vi. Aldrig glömma det förskräckliga som hände, vi får aldrig glömma för att det inte får hända igen.

Idag är romer en utsatt grupp i Europa, de är drabbade av diskriminering och fördomar och på många ställen i Europa, i bland annat västra Balkan, lever de som en andra klassens medborgare. Ändå propagerar Sveriges migrationsminister Tobias Billström för att införa visumtvång för flyktingar därifrån. Flyktingar som framförallt är romer.

Sverige utvisar gång på gång romska flyktingar till en osäker framtid och ett liv i stor misär. Detta sker idag. Har vi inte en minnesdag för Förintelsen inte bara för att vi ska minnas utan också för att vi ska lära oss och inte låta det hända igen?

Mer om folkmordet på romer under andra världskriget

Ylva Hammarström

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>