Kategori: Wesams hungerstrejk

Statslös innebär inte rättslös! Ge Wesam uppehållstillstånd

Jag har tidigare skrivit om den hungerstrejk som Wesam El Hadad Muhamed påbörjade den 15 juli. Den delen av aktionen är avslutad men kampen fortsätter. Många har engagerat sig i fallet, inte minst lokalpolitiker från Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Läs mer och följ utvecklingen  här . Skriv också under den namninsamling som pågår till stöd för Wesam här.

Idag kommenterar Migrationsverket behandlingen av statslösa palestinier i Dagen (här) med anledning av en artikel om Wesam som publicerades i fredags (här). Här den kommentar jag lämnade i kommentatorsfältet under artikeln:

”Den som lever som statslös i Sverige i väntan på deportation eller något annat, vad det nu kan vara, har oerhört begränsade resurser. Inga möjligheter att studera, att arbeta. Lever på dagersättning på 24 kr/dan. Utan språkkunskaper, utan kunskap om hur det svenska systemet fungerar. Inte rätt till juridiskt ombud eller annan hjälp. Erfarenheten är att Migrationsverkets hjälp är obefintlig. De saknar telefon, dator, uppkoppling – begripligt med tanke på att de lever på 24 kr om dan. Hur ska de överhuvudtaget kunna kommunicera med omvärlden? Ofta flyttas de runt mellan olika förläggningar i olika delar av landet, saknar socialt umgänge och stöd. De lever under oerhörd press som ofta resulterar i depression och andra hälsoproblem.

Dessa människor, i denna hopplösa situation och med så begränsade resurser ska alltså övertyga ett helt Migrationsverk, lägga fram bevis, att de inte har någon som helst möjlighet att ta sig till annat land.

Kom igen. Det är helt absurt. Det är ovärdigt för ett land som vill värna humanitet och rätt. Sätt åtminstone, som ett första steg, upp en gräns för hur länge dessa människor ska behöva befinna sig i detta ingenmansland.”

Per Hammarström

Wesams hungerstrejk är nu inne på tredje veckan

 

 

 

 

 

 

Denna måndag har Wesam hungerstrejkat i två veckor för rätten till ett människovärdigt liv, se mina senaste inlägg. När jag hälsade på honom på lunchrasten idag låg han till sängs, kände sig svag men ändå vid gott mod.

Wesams fall uppmärksammades i TV 4 Sundsvall och detta bidrog helt säkert till att två representanter från migrationsverket besökte Wesam i måndags förra veckan (ett möte då även TV4-journalisten Birgitta Strandh fanns med). Vaga löften gavs om att verket skulle ta tag i Wesams fall. Ytterligare ett möte var utlovat till idag.

I övrigt skrev jag brev till några av Härnösands lokala politiker på förmiddagen. Kommunstyrelsens ordförande, Fred Nilsson (s) hörde av sig efter lunch och vi hade ett kortare telefonsamtal. Fred uttryckte sitt stöd för Wesam och sa sig vara beredd att bidra och agera. Lokaltidningen har också fått ett tips om saken.