Kategori: Flyktingpolitik

Statslös innebär inte rättslös! Ge Wesam uppehållstillstånd

Jag har tidigare skrivit om den hungerstrejk som Wesam El Hadad Muhamed påbörjade den 15 juli. Den delen av aktionen är avslutad men kampen fortsätter. Många har engagerat sig i fallet, inte minst lokalpolitiker från Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Läs mer och följ utvecklingen  här . Skriv också under den namninsamling som pågår till stöd för Wesam här.

Idag kommenterar Migrationsverket behandlingen av statslösa palestinier i Dagen (här) med anledning av en artikel om Wesam som publicerades i fredags (här). Här den kommentar jag lämnade i kommentatorsfältet under artikeln:

”Den som lever som statslös i Sverige i väntan på deportation eller något annat, vad det nu kan vara, har oerhört begränsade resurser. Inga möjligheter att studera, att arbeta. Lever på dagersättning på 24 kr/dan. Utan språkkunskaper, utan kunskap om hur det svenska systemet fungerar. Inte rätt till juridiskt ombud eller annan hjälp. Erfarenheten är att Migrationsverkets hjälp är obefintlig. De saknar telefon, dator, uppkoppling – begripligt med tanke på att de lever på 24 kr om dan. Hur ska de överhuvudtaget kunna kommunicera med omvärlden? Ofta flyttas de runt mellan olika förläggningar i olika delar av landet, saknar socialt umgänge och stöd. De lever under oerhörd press som ofta resulterar i depression och andra hälsoproblem.

Dessa människor, i denna hopplösa situation och med så begränsade resurser ska alltså övertyga ett helt Migrationsverk, lägga fram bevis, att de inte har någon som helst möjlighet att ta sig till annat land.

Kom igen. Det är helt absurt. Det är ovärdigt för ett land som vill värna humanitet och rätt. Sätt åtminstone, som ett första steg, upp en gräns för hur länge dessa människor ska behöva befinna sig i detta ingenmansland.”

Per Hammarström

Wesams hungerstrejk är nu inne på tredje veckan

 

 

 

 

 

 

Denna måndag har Wesam hungerstrejkat i två veckor för rätten till ett människovärdigt liv, se mina senaste inlägg. När jag hälsade på honom på lunchrasten idag låg han till sängs, kände sig svag men ändå vid gott mod.

Wesams fall uppmärksammades i TV 4 Sundsvall och detta bidrog helt säkert till att två representanter från migrationsverket besökte Wesam i måndags förra veckan (ett möte då även TV4-journalisten Birgitta Strandh fanns med). Vaga löften gavs om att verket skulle ta tag i Wesams fall. Ytterligare ett möte var utlovat till idag.

I övrigt skrev jag brev till några av Härnösands lokala politiker på förmiddagen. Kommunstyrelsens ordförande, Fred Nilsson (s) hörde av sig efter lunch och vi hade ett kortare telefonsamtal. Fred uttryckte sitt stöd för Wesam och sa sig vara beredd att bidra och agera. Lokaltidningen har också fått ett tips om saken.

 

 

Hungerstrejkens femte dag

Idag sände TV4-Nyheterna Sundsvall ett inslag om Wesam som gått in i hungerstrejk för rättvisa och ett värdigt liv. Inslaget understryker att svensk migrationspolitik får helt absurda konsekvenser för Wesam och hundratals andra i samma situation som ska men inte kan utvisas.

Länk till inslaget här.

I reportaget lägger migrationsverkets talesman skulden på de drabbade: det är deras eget fel att det är som det är eftersom de inte själva medverkat till att plocka fram nödvändiga dokument. Detta är rent struntprat. Statslösa palestinier är helt enkelt inte välkomna till något land. Exempelvis har Wesam försökt få visum till de länder migrationsverket har hänvisat honom utan resultat. Wesam har följt alla anvisningar, samarbetat fullt ut med både migrationsverk och polis. Ändå befinner han sig där han är. Det är en skam.

På grund av uppmärksamheten (?) har migrationsverket utlovat ett möte med Wesam nästa vecka för att diskutera hans situation. Vi på Vem är min nästa? återkommer.

Läs mer  här.

Wesam hungerstrejkar för rätten till ett liv

Igår, måndagen den 15 juli 2013, påbörjade Wesam El Hadad Mohamed en hungerstrejk. Hans aktion handlar om att kräva sin rätt, att grundläggande mänskliga rättigheter ska gälla, att en fullkomligt absurd situation berövar Wesam hans liv.

Wesam är statslös palestinier från Gaza och kom till Sverige som flykting för fem år sedan. Innan han kom till Sverige hade han vistats en tid i Förenade Arabemiraten och därefter i Vitryssland. Väl i Sverige fick han avslag på sin asylansökan.

Beslutet innebar alltså att Wesam skulle skickas ut ur landet. I Stockholm uppmanades han därför av polisen (den myndighet som verkställer utvisningar) att söka visum på Vitrysslands och Förenade Arabemiratens ambassader, vilket han också gjorde. På ambassaderna fick han naturligtvis inget visum. Stockholmspolisen vidtog inga fler åtgärder.

Inte heller polisen i Boden gjorde några försök att verkställa utvisning, hävdade att det inte finns minsta möjlighet att något av dessa länder skulle ge en statslös palestinier uppehållstillstånd. Varken i Boden eller i Stockholm har Wesam försökt att hålla sig undan utan funnits tillgänglig för polisen.

Nu har Wesam placerats på en av Migrationsverkets förläggningar i Härnösand.  Han lever på lägsta dagersättning, 25 kr/dagen. Då det finns ett utvisningsbeslut har han inte tillåtelse att arbeta, läsa svenska eller studera.

Han lever inte som papperslös, håller sig inte undan. Han är beredd att samarbeta med svenska myndigheter fullt ut. Men svenska myndigheter är tysta, agerar överhuvudtaget inte alls. Tystnaden är kompakt.

Wesam är utbildad, han både kan och vill jobba. Han skulle kunna och vill bidra. Men dag in och dag ut lever han i ett vakuum. Hans liv vara rinner iväg till ingen som helst nytta. Situationen är fullkomligt rättsvidrig.

Det är därför Wesam hungerstrejkar. Och därför borde varje rättskännande medmänniska stå upp för hans sak. Uttrycka solidaritet. Bilda opinion.

 

 

STOPPA REVA! FÖR EN HUMAN FLYKTINGPOLITIK!

Ingen kan ha undgått de senaste dagarnas debatt om myndigheternas REVA-projekt. Protesterna växer, även från kyrkhåll. En ledare i Sändaren uppmanar till helig vrede. ” Låt oss hoppas att kyrkorna i Sverige ännu en gång, precis som för åtta år sen i Påskuppropet för en human flyktingpolitik bestämmer sig för att agera. Vi behöver igen kyrkornas heliga vrede över en av vår tids största orättvisor.” Hasse Boström tar också upp frågan i en ledare i Dagen, kanske inte i lika skarpa ordalag, men han kräver bland annat amnesti för flyktingar. Helt rätt, om du frågar mig.

Så vitt jag har kunnat se har inga uttalanden kommit från officiellt samfundshåll, även om GF:s kyrkoledare Lasse Svensson och Lunds biskop Antje Jackelén fanns med bland undertecknarna till den debattartikel som Aftonbladet publicerade förra veckan. Det återstår att se hur kyrkorna, Sveriges Kristna Råd och andra kristna organisationer kommer hantera frågan. Man skulle vilja se ett brinnande engagemang för en schysst flyktingpolitik.

Lördagen den 9 mars kommer en demonstration hållas i Kungsträdgården, Stockholm, mot utvisningar och REVA. Förhoppningsvis kommer kyrkfolket finnas med bland de protesterande. Mer information om demonstrationen: här och här. Väl mött!

Uppdatering: Det har trätt fram en del folk som drabbats av REVA.

Läs Jaminas berättelse och Johannas berättelse

Per Hammarström