Kategori: Skola

Slutreplik i debatten om Adventsuppropet

I dagens Dagen publiceras vår slutreplik i debatten om Adventsuppropet. Artikeln kan läsas här.

På Barnabasbloggen publiceras mer material från oss som undertecknat debattartikeln. Läs här

Läs också förra inlägget på denna blogg, där jag bemöter en debattartikel, skriven av KD-riksdagledamoten Yvonne Andersson, som stöder till Adventsuppropet.

 

 

Svar till Yvonne Andersson: slå vakt om den ickekonfessionella skolan

När det gäller familjepolitiken brukar KD framhålla familjens frihet men när det gäller vilka och hur olika religiösa högtider ska firas då ska tydligen staten lägga sig i. Det är nämligen ”självklart att våra barn ska möta och inandas vårt kristna kulturella arv”. Det är den offentliga skolan och lagstiftningen som ska se till att detta” inandande” sker, på skolgudstjänster, ett par gånger om året.

Detta är i alla fall vad KD-riksdagsledamoten Yvonne Andersson (YA) Fortsätt läsa

Adventsuppropet och den icke-konfessionella skolan

Delar av svensk kristenhet har på senare tid diskuterat adventsuppropet. Den kristna tidningen Dagen tog initiativet till kampanjen där man med avstamp i föreställningar om det kristna kulturarvet krävde att skolsamlingar i kyrkor ska få innehålla religiösa inslag. Snart nog skulle också tidningarna Världen idag, Dagens Seglora och Signum, från lite olika utgångspunkter, haka på kampanjen. På kort tid samlades imponerande 80 000 namnunderskrifter in som sedan överlämnades till utbildningsminister Jan Björklund. (Läs mer här)

Engagemanget för uppropet i det kristna Sverige har alltså varit enormt men en och annan kritisk röst har också hörts. Fortsätt läsa

Skolgudstjänst i moskén? Vad säger de som driver adventsuppropet?

De kristna tidningarna Dagen, Världen idag och Signum har den senaste tiden drivit adventsuppropet. Kampanjen vill slå vakt skolans möjlighet att samlas i kyrkan under ledning av en präst som förrättar bön och ger välsignelse.  Man vill alltså att skolbarnen, utan att pådyvlas en kristen tro ska, om skolan så önskar och beslutar, få delta i kristen gudstjänst i kyrka (om man med gudstjänst menar samling med psalmsång, bibelläsning, bön och välsignelse). Fortsätt läsa

Ska frikyrkliga ta avstånd från upplysningen?

Det händer att kristna ser rött när de hör ordet ”upplysningen”. Jag har åtskilliga gånger mött förkunnelse i frikyrkan där upplysningen utmålas som den stora boven, det paradigm som trängde undan det kristna paradigmet från västerlandet. Man menar att upplysningens humanism satte människan i centrum i stället för Gud och därmed bröts kristendomens och kyrkans inflytande. Den tidigare självklara bibeltron ersattes med sekulär förnuftstro. Är det kristna motståndet mot upplysningen berättigat? Nej, inte särskilt. Av flera skäl. Jag vill nämna något. Fortsätt läsa

Skolavslutningar, kyrkliga privilegier och efterföljelse

Först några rader från mitt twitterflöde:

”Hur kan hela den kristna rörelsen i Sverige sitta och titta på när sekulärhumanister fullständigt lobbar sönder politisk sans och vett”

”Tror ni Skolverkets byråkrater fick ngn störning av morgonbön i skolan ;) ? Nu en ideologiproducent som *driver* sekularisering.”

”Enda tillåtna religionen i Sverige är sekularismen! Nu får det väl vara nog? Dags för civil olydnad!”

”Nu diskuteras det om eleverna ska få sjunga Stilla natt på skolavslutningen. Man tar sig för pannan. Sekulär humanism när den är som sämst.”

Det har kommit flera rätt upprörda kommentarer från kristet håll om gårdagens artikel på DN-debatt, där två representanter för Skolverket beskriver juridiska riktlinjer som utformats för skolavslutningar. Det man särskilt ifrågasätter är tolkningen av skollagens begränsningar för religiösa inslag inom ramen för obligatorisk skolundervisning. Fortsätt läsa