Kategori: Sverigedemokraterna

Birro och motsättningen mellan kristna och muslimer

I mitt facebook-flöde har Marcus Birros krönika om kristna som förföljs delats flitigt de senaste dagarna. Ofta med uppmuntrande hejarop och instämmanden. Jag har inga intentioner att säga emot att kristna förföljs, men sättet Birro gör det på lämnar mig med en obehaglig känsla och jag kan inte låta bli att undra att de av mina vänner och bekanta som delar krönikan har läst mer än rubriken.

Birro inleder med att skriva att det ”lättare att måla naglarna i regnbågsfärger och slåss för de homosexuella i Ryssland” än att kämpa för det förföljda kristna. Även om han skriver att det inte är något fel i att kämpa för homosexuellas rättigheter känns det som en onödig markering och dessutom felaktig. För de som kämpar för homosexuellas rättigheter i Ryssland är det inte lätt. För Emma Green-Tregaro var det nog betydligt svårare att protestera genom att måla naglarna än det var för Birro att skriva och publicera sin krönika.

Birro skriver om de kristnas situation att ”det är inget annat än ett muslimskt korståg mot kristna i Mellanöstern” fortsätter ”jag menar att det inte går att prata eller skriva om detta utan att också lyfta fram det faktum att det ofta är muslimer som fördriver dessa hundratals miljoner kristna.” Här väljer Birro att enbart lyfta fram en del av sanningen. Det är inte bara i ”muslimska” länder som kristna förföljs. I Kina, som inte är ett land med en muslimsk diktatur, förföljs kristna. Liksom i Ryssland som är ett ”kristet” land. Och i länder där kristna förföljs, förföljs även andra grupper. I till exempel Syrien förföljs även kurder.

Problemet med Birros krönika är mitt tycke den uppdelning han gör mellan kristna och muslimer. Konflikterna handlar mer om politik än religion men ändå vill Birro få det till ett religionskrig. Det är fel och onödigt. Genom sin krönika skriver Birro in sig i en antimuslimsk ideologi som vill framställa islam som en förtryckande religion. Muslimska minoriteter förföljs också i till exempel Burma. Det gör det tydligt att det inte handlar om kristna mot muslimer, det handlar snarare om förtryck av minoriteter och oliktänkande.

När han dessutom påstår att ingen i Sverige vågar skriva om förföljelsen av kristna på grund av att det inte är ”politiskt korrekt” är det en uppenbar osanning. Det har skrivits om förföljelsen av kristna i några av våra största dagstidningar.

Det gör mig upprörd att Birro istället för att ta denna viktiga fråga på allvar och solidarisera och hjälpa de kristna som blir förföljda i världen väljer att vända det emot en annan grupp och svartmåla dem. Människor med olika religiös bakgrund blir förföljda och det är något vi måste kämpa mot. Jag vill kämpa för kristnas rättighet att utöva sin religion. Men jag vill också kämpa för muslimers rättigheter, för som Birro säger, det som händer dem händer också mig..

Ylva Hammarström

Se även artikel i Dagen här.

Samma muslimfientlighet här som där

Flera kristna debattörer har de senaste dagarna fördömt Sverigedemokraternas politik med anledning av Expressens och andra mediers avslöjanden. Det är bra. Som kristna bör vi stå i främsta ledet i kampen mot all form av främlingsfientlighet. Men jag kan inte låta bli att undra över att samma personer som för några månader sen fullkomligt sågade min, Kristian Steiners och Anders Lundbergs debattartikel i tidningen Dagen, där vi kritiserade tre muslimfientliga texter (här, här och här), publicerade på Svenska Evangeliska Alliansens hemsida, idag högljutt tar avstånd från Sverigedemokraterna. Samma debattörer som försvarade SEA-texternas myter om islamisering, mediernas medlöperi och politisk korrekthet har de senaste dagarna uttalat sig mot Sverigedemokraterna. Det är förstås bra, väldigt bra, att man markerar mot SD, men samtidigt förbryllande. Uppenbart är det lättare att se främlings- och muslimfientlighet hos andra än i sina egna led. Fortsätt läsa

Juden som antimuslimskt verktyg

Flera opinionsundersökningar som kommit på senare tid visar på ett oroande starkt stöd för Sverigedemokraterna. Kan en del av uppgången förklaras med en tillströmning av kristna väljare? SD har gjort en del försök att fånga kristna röster men, tycks det, hittills utan större framgång. Samtidigt kanske delar av SD-retoriken skulle kunna locka konservativa kristna som drömmer om ett monokulturellt Sverige, ett ”kristet” land som det var förr, utan böneutrop och buddisttempel. Särskilt tror jag det muslimfientliga budskapet slår an en ton, inte minst när det, som hos SD, kombineras med en Israel- och judevänlig retorik.

Att kyrkfolket hävdar judarnas rätt och tar avstånd från antisemitismen är förstås rätt och riktigt – kyrkan har som bekant en hel del på sitt samvete på detta område – men inte när det sker genom att muslimer pekas ut som fiender och hot. Fortsätt läsa