Kategori: Kolonialism

Rasism med ekon från kolonialismen

Idag publicerar tidningen Dagen min insändare Det finns en vardagsrasism. Den är ett svar på Alf Ronnbys inlägg  publicerad i Dagen 2013-02-12. Ronnby, docent i socialt arbete och debattör som bland annat varnat för faran med det multikulturella samhället (här en länk till hans bok Smygande islamismen), menar att det är fel av de politiskt korrekta att ifrågasätta rasistiska stereotyper, som bilderna av svarta i seriealbumet Tintin i Kongo, Black-face figuren i Lilla hjärtat och den numera berömda bortklippta dockan i Kalle Ankas jul.  Han påstår att de politiskt korrekta både saknar humor och historiskt perspektiv. De ”ägnar sig, liksom i forna Sovjetunionen, åt historierevisionism” och är därmed ”auktoritära och förtryckande”.

I min replik bemöter jag en del av dessa, enligt min mening, fullkomligt bisarra påståenden. Fortsätt läsa

Om Libanon och den globala rasordningen

Man ser dem överallt i Beirut, denna pulserande och dynamiska stad: gästarbetarna. Det är syrierna som arbetar på otaliga byggen, renhållningsarbetarna från Bangladesh, städarna från Sri Lanka, hushållsarbeterskorna och barnflickorna från olika afrikanska länder. Ju svartare, desto längre ner i den sociala hierarkin.

Samtidigt min vita dotter, bosatt i Libanon. Hon är populär, blir erbjuden jobb (då talar jag inte om städjobb), anses kunnig och välutbildad. Och när folk hör att hon kommer från Sverige! Hon är drottning, helt enkelt. Fortsätt läsa